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SUBJECT: AHCCCS Medical Policy Manual, Direct Care Services, 1240-A Policy 

Guidance regarding background check requirements effective 10/01/19. 

The following questions and answers are intended to provide additional  policy guidance regarding the 

background check requirements outlined in AHCCCS policy  for Direct Care Workers effective 10/01/19.  

The document also provides  guidance pertaining to the  definition of  a family  member as it relates to the 

provision of  services to members.  

 

1.  Q:  Is a provider required  to comply  with both the background check and fingerprint 
check?  

 A.  Service provider agencies required to comply with Fingerprint Clearance Card  
requirements as specified in A.R.S. Title 41, Chapter  12, Article 3.1, categorically comply  
with the criminal background check requirements. Said provider agencies are still  
required to comply  with Adult Protective Services (APS) Registry screening  requirements.  

 

2.  Q: Does the new background  check policy apply to all employees/contractors or  just 
  apply to new employees/contractors starting on/after 10/01/2019?  

 A.  As of 10/01/2019, the requirements apply to all employees/contractors whether they 
are current employees/contractors as of that date or they begin working after that date. 
.  

 

3.  Q: Are providers expected to  complete the background checks and APS Registry  
  screening for all  current employees on or before 10/01/19?   

 A.  The provider  must complete the background checks and APS  Registry screening for all  
employees/contractors hired/contracted on or after  10/01/19.  For  
employees/contractors who were hired/contracted prior to 10/01/19, the provider has 
until 12/31/19 to complete the background checks and APS Registry screening.  

 

4.  Q: Is  AHCCCS  going to create a standardized notarized attestation for the DCW to  attest 
  upon hire/initial contract and annually thereafter that he/she is not:  

i. Subject to  registration as a sex offender in Arizona or any other  jurisdiction, or  

ii. Awaiting  trial on or has  been convicted of committing or attempting, soliciting, 
facilitating or conspiring to commit any  criminal offense listed  in A.R.S. §41-
1758.03(B) or (C), or any similar offense  in another  state or jurisdiction.  
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A. No, AHCCCS is not going to  create a  standardized notarized attestation.  The required 
elements of the attestation are outlined in the AHCCCS Medical Policy Manual, Direct 
Care Services, 1240-A Policy. 

5.  Q: Will the new background check and APS Registry screening requirements be  
  monitored retroactively or will they be only  monitored going forward?  

 A.  Providers will only be monitored prospectively beginning 10/01/19.  AHCCCS MCOs will 
incorporate the new  requirements into the annual quality monitoring and include a 
review of the provider’s policies to ensure adherence to the background check and APS  
Registry screening requirements in AHCCCS policy and a review of a representative 
sample of DCW personnel files to verify  the policies are implemented in practice.  

 
6.  Q: Is the provider required to document the APS Registry screening?  If yes, what is the  

  documentation standard?  
 A.  Documentation  must be maintained in the DCW’s personnel file, at a minimum, to 

include the date and outcome of the APS  Registry screening check.  
 

7.  Q: For providers that are contracted  with  DDD, DES performs a Central Registry Check on  
  every DCW and that includes the APS  Registry.   Is AHCCCS  going to require providers  

to perform another  check?  
 A.  No, AHCCCS is not going to  require  providers to duplicate the check.  However, providers 

must  maintain documentation in the DCW’s personnel file of the date and outcome of 
the APS Registry screening  check.  

 
8.  Q: The AHCCCS policy defines what relationships  constitute as a family member as it 

  relates to  the provision of services to  members. Prior to 10/01/18, if a  currently  
employed/contracted DCW has self-identified as a family member  with a relationship  
that is  not  included in the  definition in policy  and  has  not  passed a Level  2  module  
competency tests to provide care, are  they now required to pass the Level  2  
competency test or  can they be grandfathered?  

 A.  Those employees/contractors employed/contracted as a  DCW who self-identified prior  
to 10/01/18 as a family  member  with a relationship  that is not included in  the policy  
definition may be grandfathered and, therefore, not required to pass the Level 2  
competency test in order to continue to provide care.  On or after  10/01/18, all new 
DCWs must meet the definition of a family member in  AHCCCS policy in order  to be 
exempted from the Level 2  module training and competency testing.  Nevertheless, it is 
the provider’s responsibility to ensure all employees/contractors are competent to  
provide care and meet the  member’s support needs.  

 
9.  Q: Is the provider required to verify  the relationship between the member and the DCW  

  in order to ensure compliance with the family  member definition in AHCCCS policy?  
 A.  Providers are expected to document the DCW’s  self-attestation of the familial 

relationship with the member.   
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