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What are “Special Instructions”? 
Often times, prescription bottles from the DO NOT LIE DOWN FOR 30 
pharmacy come with little stickers or printed MINUTES AFTER TAKING 
statements such as “do not operate heavy DO NOT TAKE WITH OTHER 
machinery” or “take with food”. There are so MEDICATIONS 
many different things that the pharmacy 
places on the bottle, it can be hard to Precautionary statements that may be included 
determine what needs to be written on the on the label are not required if they do not 
Medication Administration Record, or pertain to the administration of the 
medication log, as a special instruction. medication. If in doubt of the instructions’ 

applicability to the administration of the 
So here’s a little help! medication, it would be best to list it on the 
The special instructions that are required to Medication Administration Record. 
be noted on the Medication Administration 
Record are those that specifically pertain to 
the administration of the medication. 
Examples include the following: 

TAKE WITH FOOD 

DO NOT CRUSH 

Questions & Answers 
Q: Is it acceptable to gather baseline data on an outcome in a Behavior Treatment Plan that has 
not been approved by PRC? 
A: Obtaining baseline data for behavioral objectives prior to PRC approval is appropriate and should be 
completed to obtain and determine the parameters for the objective. However, objectives should not 
restrict the rights of the consumers. All restrictions must first be approved by the PRC and the HRC 
committees. Baseline data will also help identify whether the medication is effectively working and 
assist in identifying the individual’s behaviors and intervention/redirection that are effective. 
Q: What staff training courses would be transferable from agency to agency? 
A: The trainings transferable from agency to agency are CPR and First Aid instructed by certified 
trainers, Article IX and Client Intervention Techniques (CIT) instructed by a Division-certified trainer, 
and Minimum Orientation Requirements ONLY when the training curriculum is attached to the training 
documentation, signed by the trainer, and the curriculum is approved by the Division. 
Q: Is it acceptable to use a medical appointment form to list medications and supplements as the 
physician’s authorization for over-the-counter (OTC) medications (not PRNs)? 
A:  A medical appointment form is one (1) method of satisfying the requirements of A.A.C.R6-6-806.F. 
The provider agency will determine which method will be used and is best for use within their agency. 
The physician’s authorization must minimally contain the following: 
; Name of the Medication;
 
; Dosage; 

; Frequency of Administration; and 

; Doctor’s Signature on the form. 


The physician’s authorization must be updated annually. 

Equal Opportunity 
Employer/Program 
Under Titles VI and VII of the 
Civil Rights Act of 1964 and the 
Americans with Disabilities Act of 
1990 (ADA), Section 504 of the 
Rehabilitation Act of 1973, and 
the Age Discrimination Act of 
1975, the Department prohibits 
discrimination in admissions, 
programs, services, activities, or 
employment based on race, 
color, religion, sex, national 
origin, age, and disability. 

The Department must make a 
reasonable accommodation to 
allow a person with a disability to 
take part in a program, service or 
activity. For example, this means 
if necessary, the Department 
must provide sign language 
interpreters for people who are 
deaf, a wheelchair accessible 
location, or enlarged print 
materials. It also means that the 
Department will take any other 
reasonable action that allows 
you to take part in and under-
stand a program or activity, 
including making reasonable 
changes to an activity. If you 
believe that you will not be able 
to understand or take part in a 
program of activity because of 
your disability, please let us 
know of your disability needs in 
advance, if at all possible. 

To request this document in 
alternative format, or for further 
information about this policy, 
contact the Division of Develop-
mental Disabilities ADA 
Coordinator at (602) 542-6825; 
TTY/TTD Services: 7-1-1. 



  
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
         

 

 
 
 

 

       

 
     
  
 

 
 

 
     

 
 
 

  

 
         

 
         
       
     
             
         
                 
          
 

 
 

 

  

 

 

 

 

 
 

 
  

 

 
 

      

     
 

 

 

           

  
 

 
 

 

        

 
  

 
   

 
 

 
        

 
 

 
 

    
 

 

 
  

  

 

 
  

 
 

 

 
   

 
 

 

Behavior Treatment Plans 
All Behavior Treatment Plans (BTP) have a deadline for when 
they must be submitted to the Program Review Committee 
(PRC). A.A.C.R6-6-902.C states that a BTP must be submitted 
within ninety (90) days of the onset of a need for a plan. The 
onset of a need for a plan includes: 
● using techniques that use force, 
● programs involving response cost,  
● the use of behavior modifying medications,  
● using protective devices as a result of self-injurious 

behavior, and  
● anything that may infringe upon the rights of an
  individual, including A.R.S. 36-551.01. 

So what happens to this timeline when an individual leaves a 
home for a short period and then returns? 

When a consumer leaves a residential setting for  more than 
thirty (30) days and then returns to the setting, this becomes a 
new onset and a BTP must be submitted within ninety (90) days 
of the new onset.   

If a consumer is absent for less than thirty (30) days  
from the program, then this is not a new onset and the  
previous timeframe must continue. 

Behavioral Objectives 
The Program Monitoring Unit 
has received several questions 
about Behavioral Treatment 
Plans (BTP) and behavioral 
objectives.  

Specifically, when a Behavior 
Treatment Plan expires and the 
next Program Review Commit-
tee (PRC) meeting is months 
away, should the agency 
continue the objectives on the 
old plan or begin the new,  
unapproved BTP? 

When there is a lapse in the PRC 
approval of a consumer’s BTP, 
the most recently approved BTP 
should continue to be  
implemented until a new plan 
can be approved by the PRC 
process. 

The provider agency will not be 
cited for an expired plan if the 
new plan is submitted in a timely 
manner and prior to the  
expiration of the previous plan. 

The provider agency should 
document the current status of 
the plan until PRC approval is 
obtained. Documentation may 
be made available in the monthly 
monitoring of the BTP and/or the 
monthly progress notes. 

The agency should also 
document any barriers that are 
interfering with the drafting and/ 
or approval process of the BTP. 
For the BTP, it is best practice 
that documentation be included 
in the section regarding phase 
changes that the plan will  
continue until another BTP is 
approved or discontinued.  The 
agency may have to complete a 
Change in the ISP document to 
indicate that the most recently 
approved BTP will continue to 
be implemented until a new plan 
can be approved by the PRC. 

FINGERPRINT CLEARANCE 

Due to U.S. Senate Bill 1049 — also known as the “Adam 
Walsh” Bill — which passed the legislature on June 29, 2009, 
the Background Check and Clearance Card (DES 1-01-17) 
policy has changed.  Fingerprint clearance requirements 
have been updated and are effective immediately.  Here are 
some important highlights that everyone should know: 

All employees and volunteers must now have 
a LEVEL ONE CLEARANCE CARD.  Anyone 
fingerprinted beginning July 1, 2009, onward 
must now have a card that includes the desig-
nation “Level One Fingerprint Clearance 
Card”. If the card does not have this require-
ment, that person may not provide services 
for consumers within the Division of Develop-
mental Disabilities (DDD). 

If the employee/volunteer has a Fingerprint 
Clearance Card issued prior to July 1, 2009, it will be ac-
cepted, and that  individual may continue to provide services 
to consumers of the Division. 

Additionally, new offenses have been added to the 
Fingerprint Bill, and some existing appealable offenses have 
been moved to non-appealable.   

The legislature did include a grandfather clause for current 
employees fingerprinted prior to July 1, 2009.  This includes 
the following: 

If there is a history of one (1) of the new offenses, 
and providing no new offenses have been committed, 
the renewal of their current card will not be 
prevented. 

If the clearance card expires, and the individual 
applies for a new card, they will be considered a 
non-clearance card holder, and the application will be 
reviewed for all current and past offenses. 

As a result of the above changes, it is very important 
to make certain your Fingerprint Clearance Card remains 
valid should any past offenses be an issue for renewal upon 
expiration. 

To familiarize yourself with the policy, please visit the 
website:   

http://deswebpro.azdes.gov/cms400min/appFiles/ 
Policies/pdf/DES 1-01-17.pdf 
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